Testnevelés

Gimnáziumunk sportéletéről

A testnevelés és sport terén továbbra is igyekszünk általános műveltséget nyújtani, főleg azoknak a diákoknak, akik a későbbiekben ezen a pályán szeretnék folytatni tanulmányaikat (Pakusza Zsolt, Duhony József, Nagy Gábor, Andruska Csaba, Diószegi Zsolt, Žilinsky Erika, Markovics Imre, Barecz Norbert, …)
Igyekszünk a különféle sportágak megkedveltetésével diákjainkat a rendszeres sportolásra nevelni. Rendszeresen bekapcsolódunk az 1994-ben megalapított Magyar Gimnáziumok Országos Bajnokságába (MGOB). Összemérhetjük képességeinket röplabdában (Ipolyságon), kosárlabdában (Somorján), kispályás labdarúgásban (Zselízen – három alkalommal is megszerveztük), atlétikában (Galántán).

Röplabda

A röplabdacsapatok megmérettetésében leányaink legjobb eredménye a 2. hely megszerzése volt. Csapattagok: Benyo Andrea, Kurali Éva, Mészáros Katalin, Radics Ildikó, Szabó Ildikó, Szőköl Zsuzsanna, Török Edina, Žilinsky Erika. 2001-ben lányaink 3. helyet szereztek. A cspat tagjai voltak: Bacsa Mónika, Bitter Zsófia, Bogyó Krisztina, Csomor Zsuzsa, Halúz Márta, Jankus Anita, Kaszmán Katalin, Molnár Orsolya, Ondrušek Edit, Oršulík Katalin. Ezt a helyezést sikerült megismételni 2005-ben a lévai járási középiskolai bajnokságona következő csapattal: Baka Szilvia, Baranyai Nikoletta, Csernák Andrea, Linter Zsuzsa, Princzkel Szandra, Richter Zsuzsa és Tóth Melinda.

Kézilabda

A kézilabdacsapatok járási versenyében a lányok és a fiúk is 1. helyezést értel el a. A lánycsapat tagjai: Benyo Andrea, Farkas Anita, Gubík Ágnes, Kurali Éva, Líška Zsanett, Radics Ildikó, Tóth Ilona, Žilinsky Erika. A fiúcsapat: Berecz Levente, Leviczky Arnold, Nagy Gábor, Rási Szabolcs, Tímár Zsolt, Zajacz Norbert. Az MGOB-n a lánycsapat 3., a fiúcsapat 1. helyet ért el.

Foci

A fiúk első számú sportja természetesen a foci. 1994-ben a magyar gimnáziumok bajnokságán megszereztük a kispályás labdarúgás bajnoki címét. Csapattagok: Andruška Csaba, Berecz Levente, Diószegi Zsolt, Duhony József, Nagy Gábor, Pakusza Zsolt, … Mint győztesek az MLSZ díjaként meghívást kaptunk egy magyarországi teremfocitornára Szentendrére. 2. helyen végeztünk.
2006. április 18-án Pozsonyban fiúcsapatunk (Bogdány Gábor, Cserba Csaba, Fűri Péter, Fűri Roland, Gacs István, Lovicsek Gábor, Peluk Róbert, Szusztor Péter) a 4. helyen végzett.

Kosárlabda

A kosárlabdacsapatok bajnokságán 2005-ben lánycsapatunk 3. helyezést ért el a ligás Somorja és Pozsony mögött. A csapat tagjai: Buzás Brigitta, Dulai Veronika, Horváth Tímea, Potocky Mária, Tóth Lili, Tóth Tímea, Varga Anita.

Atlétika

A terepfutás járási bajnokságán Alt István és Blunár Tibor 1. helyezést ért el, és részt vettek a kerületi versenyen. A lányok versenyében Radics Ildikó és Dávid Mária 3. lett.
Egyedülálló és példamutató sikernek könyvelhetjük el Bitter Zsófia 2002-ben elért eredményét a hagyományos kassai maratonon. Az akkor 16 éves diáklány a komoly nemzetközi megmérettetésben a 28. helyen végzett a nők mezőnyében. A 21 km-es félmaratoni távot a mezőny legfiatalabbjaként 1 óra 54 perc alatt teljesítette. Itt említem meg, hogy a kassai maraton 42 km-ét Kuczmann Imre s jómagam több ízben is lefutottuk.
Az atlétikai versenyek kimagasló eredményei közé tartozik Kačmarik Krisztián (magasugrás, 176 cm) győzelme a járási atlétikai bajnokságon. A nyolcéves gimnázium eddigi legnagyobb atlétája, Botta Péter is magasugrásban jeleskedett: 168 cm-t ugrott 14 évesen a lévai bajnokságon.
Az úszóversenyeken elért sikereinkről elsősorban a Princzkel fivérek: Dániel és Tamás gondoskodtak, valamint Schenko János és Piršel Szabolcs. Több ízben tértek haza dobogós helyezésekkel a járási bajnokságokról 2001–2004 között.

Úszó- és sítanfolyam

Minden évben megszervezzük az úszó- és sítanfolyamot. Úszni többnyire a közeli Párkányba, síelni a tőlünk 250 km-re fekvő Oravská Lesnára (Szlovákia leghidegebb pontja) járunk. Itt az aránylag olcsó erdei iskola ad szállást diákjainknak már több, mint tíz éve.

Sítúra

Összeállította: Duchoň Gábor

Emlékeztető

A II. világháború még évekig rányomta bélyegét az egész oktató-nevelői tevékenységre, a pedagógusképzés megújulására. Mindez visszatükröződött az iskolai testnevelés és a sport terén is.
Iskolánkba csupán 1968 után került képzett testnevelő Princzkel József személyében. Kezdetben tapasztalt szervezőkészséggel, jórészt önköltségi keretből, mégis gyorsan sikerült felújíttatni, modernizálni a már teljesen elhasználódott, az alapiskolával közösen használt kisméretű tornatermet. Néhány év múlva kerületi szintű kezdeményezéssel sikerült felépíteni egy ún. T18 típusú sportcsarnokot, amit önerőből szabványos, teljes felszereltségűvé alakítottunk. A tantermhiányt is sikerült több éven keresztül jelentős mértékben csökkenteni az új tornateremben kialakított szabad helyiségekkel.
A feltételek javulásával pozitívan emelkedett az oktatás színvonala is. Bár a tömegtestnevelői feladatok teljesítése nehezebben mérhető, mint a versenysportok eredményei, iskolánk ezen a területen is több kiemelkedő eredményt produkált:
– 3 éven keresztül 1. helyet értünk el a több kritériumú egész tanévi versenysorozat országos értékelésében (szlovák és magyar gimnáziumok közül kerületi szinten). Ezzel véglegesen megszereztük a szép ólomkristály „Vándorserleget”.
– Az ún. „csoportgimnasztika színpad” alkotóversenyén kerületi 1. helyezést, majd az országos döntőben Zsolnán 3. helyezést szereztünk.
– Válogatott csoportjaink (fiúk, lányok egyaránt) valamennyi országos szpartakiádon felléptek Prágában.
– A „rátermettségi jelvényszerző versenyeken” (BPPOV) többszörösen járási elsők voltunk, több korosztállyal. Kerületi szinten egyéni versenyben 1. helyet értek el: Baráth László, Csenger Zsolt, Princzkel Péter.

A versenysport terén iskolánk szintén túlszárnyalta az adott feltételeket:
– A középiskolák kerületi egyéni atlétikai bajnokságán is több alkalommal értek el diákjaink 1. helyezést: Tárnyik István (gerelyhajítás), Fekete László (diszkoszvetés), Németh László (súly), Baráth László (távolugrás)
Princzkel Péter győztes duótag volt az országos távúszóbajnokságon (Vranov).
– Kézilabdacsapatunk több éven keresztül a II. ligában versenyzett.
Princzkel Péte (2. o.) csehszlovák bajnok volt modern háromtusában. (Öttusában junior válogatottságig jutott, első felnőtt bajnokságán megnyerte a lovaglást.)

Összeállította: PaedDr. Princzkel József