Német nyelv

A német nyelv oktatása iskolánkban

A rendszerváltás után nagyobb hangsúlyt kapott az idegen nyelvek oktatása. Ezért a heti három tanórát kiegészítettük heti két óra konverzációval, amely a szókincs és a beszédkészség fejlesztésére ad lehetőséget. A tanítási órákon a Hueber kiadó Themen aktuell című tankönyveit és munkafüzeteit használjuk, amelyeket a Pázmány Péter Alapítvány anyagi támogatásával tudunk diákjaink számára megvásárolni. Rendszeresen igyekszünk óráinkat színessé és érdekessé tenni több segédkönyv, folyóirat, újság, videofelvétel, CD és DVD segítségével. Az iskola szülői szövetsége sokat tesz azért, hogy korszerű segédanyagainkat be tudjuk szerezni. Munkánkat egy éven keresztül német lektor is segítette. Harald Hermann személyében nagyon lelkes, precíz, becsületes pedagógust ismertünk és szerettünk meg.
A német nyelv iránti érdeklődést tanulmányi kirándulások rendszeres szervezésével is igyekszünk felkelteni. Az adventi időszakban már hagyományosan ellátogatunk Bécsbe, hogy a tankönyvekből tanult nevezetességeket a valóságban is megcsodálhassuk. A program összeállításában Beata Sopušková, a Komenský Egyetem történelem tanszékének tanára segít nekünk, és kalauzol bennünket nagy lelkesedéssel a városban. Sétánk során megtekintjük a Habsburgok téli és nyári rezidenciáját, a Hofburgot, a Schönbrunni kastélyt, a Stephansdomot, a Prátert, az UNO Cityt, a Hundertwasser-házat, a Természettudományi Múzeumot, a császári kriptát, és nem utolsó sorban felkeressük az adventi vásárt a gótikus városháza előtt.

Bécs

Versenyeredmények

Diákjaink számos hazai és nemzetközi versenyben mérik össze tudásukat, diákpályázatokba kapcsolódnak be sikeresen. Évről évre részt veszünk a dunaszerdahelyi gimnázium által megrendezett Vámbéry Ármin idegen nyelvi vetélkedőn. Említsünk meg néhányat a versenyek és projektek közül:

• A német nyelvi olimpia járási fordulóján Balla Zoltán 1983-ban 3. lett és Mikes László 1996-ban 1. helyezést ért el.

• A pozsonyi módszertani központ Svájcról szóló pályázatot hirdetett meg 2000-ben. Molnár Ildikó, Kovács Andor és Androvics Zsuzsa a legjobbak között végeztek, és könyvjutalomban részesültek.

• A Hegyek nemzetközi éve alkalmából a bajor kulturális minisztérium által meghirdetett pályázaton 2002-ben a következő tanulók vettek részt: Duba Ildikó, Bertók Anikó, Galči Lívia, Méri Mónika, Turček Tibor, Bračok Anita, Baranyai Nikolett, Černák Andrea, Sokol Zsuzsa, Molnár Ildikó, Koczó Csaba és Gubrica László. Munkájuk elismeréseként dicsérő oklevelet kaptak a szervezőtől.

Németh Henriett 2004-ben A németek és keleti szomszédaik elnevezésű nemzetközi pályázaton vett részt. A baden–württembergi kulturális minisztérium munkáját könyvjutalomban részesítette.

• Mezőcsáton, testvériskolánkban megrendezett szavalóversenyen Buzás Brigitta első helyezést ért el. Már hagyománnyá vélt, hogy diákjaink bekapcsolódnak a budapesti Tudományos és Ismeretterjesztő Társaság levelező versenyébe, a legkiemelkedőbb eredményt Morauszki András érte el, aki 2004-ben párizsi jutalomkirándulást nyert.

A 2004/2005-ös tanévben bevezették az új érettségi rendszert, melynek alapján idegen nyelvből valamennyi diáknak érettségi vizsgát kell tennie. Az új érettségik magas követelményeket támasztanak a végzősökkel szemben, a szóbeli érettségi vizsgán kívül még központi írásbelin is meg kell felelniük, amely két részből áll: tesztfeladatokból és fogalmazásból. A magas követelmények ellenére végzőseink sikeresen érettségiztek.

Összeállította: Dóka Erika, Menčík Viera