Matematika

Középiskolások versenyei

Matematikai Olimpia

A középiskolai matematikaversenyek közül talán a legigényesebb és legelismertebb a matematikai olimpia. A versenyzők három kategóriában indulnak: A – harmadikosok és negyedikesek, B – másodikosok, C – elsősök. Első fordulója az ún. házi forduló, ezt követi az iskolai, majd a kerületi. Az A kategóriás versenyzők kerületi legjobbjai jutnak tovább az országos fordulóba. Itt már komoly a tét, hiszen aki itt is nagyon jól teljesít, bekerülhet az országos csapatba, amely egy világméretű versenyen, a Nemzetközi Matematikai Diákolimpián mutathatja meg erejét.

Nagy eredménynek számít már a kerületi sikeresség is, de volt két diákunk, aki eljutott az országos fordulóig, és ott is sikeres megoldó lett:

MO

Egyikőjük Fašanga Éva. Ő 1989-ben érte el ezt a szép eredményt. Emellett még a Matematikai Levelező Szeminárium (KŠM) első díját is elnyerte az 1987/88-as és az 1988/89-es tanévekben. Fašanga Éva azóta befejezte tanulmányait a prágai Károly Egyetem Matematika–Fizika Tanszékén. Mint ösztöndíjas, görögországi, németországi ill. franciaországi tanulmányai után megszerezte a franciaországi Besançon egyetem diplomáját is. Prágában doktorált, habilitációja Ulmból van, kutatómunkát folytat.

Tíz évvel később Gyürki István ért el hasonló eredményeket. Sikeres megoldó volt a Matematikai Olimpia kerületi fordulóin, 1999-ben az országos fordulón is, sikeres a Felvidéki Matematikaversenyen, III. díjat hozott a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyről, eredményesen végezte a levelezőversenyeket is. Azóta diplomát szerzett a pozsonyi Comenius Egyetem Matematika, Fizika és Informatika Karán tudományos matematika szakon, jelenleg ugyanitt doktorandusz.

Büszkék vagyunk rájuk, és további sok sikert kívánunk!

A Nemzetközi Magyar Matematikaverseny és a Felvidéki Matematikaverseny

A matamatikai olimpia mellett a magyar középiskolások további legelismertebb versenye a Nemzetközi Magyar Matematikaverseny. Bencze Mihály brassói és Oláh György komáromi tanárok kezdeményezték és indították útjára ezt az immár 15. évfolyamot megért versenyt. Céljuk az volt, hogy lehetőséget adjanak a Kárpát-medence magyar ajkú diákjainak tudásuk összemérésére.
A Nemzetközi Magyar Matematikai Verseny szlovákiai selejtező versenye a Felvidéki Magyar Matematikai Verseny. Ez a verseny is – mint a Nemzetközi is – évről évre házigazdát cserél. A kezdeményezés Komáromból indult, Oláh tanár úr védőszárnyai alatt. Kezdetben csak Szlovákia nyugati régióját érintette a verseny, de egy-két év alatt országos szintűre duzzadt.
1992-ben és 1998-ban a mi iskolánk vállalta magára a szervezést, a 16. és a 22. Felvidéki Magyar Matematikaversenynek adtunk otthont. A szervezés hátterében elsősorban RNDr. Ing. Kuczmann Imre állt, de a munkából kivette a részét az egész tanári kar.

A Felvidéki Matematikaversenyen sikeresen szereplő diákjaink: 2005/06, Fülek – Mihalko Tibor (1. o.), dicséret, továbbjutó, (Felk. tanár: Horváth Kinga)
2004/05, Léva – Duba Ildikó (3. A), 11. hely, (Felk. tanár: Horváth Kinga)
2003/04, Rimaszombat – Princzkel Dániel (4. A), 12. hely, (Felk. tanár: Horváth Kinga)
2002/03, Párkány – Princzkel Szandra (1. A), 9. hely, Princzkel Tamás (2. A), 10. hely, Princzkel Dániel (3. A), 11. hely, (Felk. tanár: Horváth Kinga)
1997/98, Zselíz – Gyürki István (2. B), 2. hely, (Felk. tanár: Kuczmann Imre)

Amióta a Nemzetközi Magyar Matematikai Verseny (NMMV) létezik, szinte nem volt év, hogy ne lett volna a versenyzők között zselízi diák. Mindig nagy siker volt kijutni, lehetőséget kapni a versenyzésre. Külön öröm volt viszont, ha erről a nemzetközi versenyről is a zsűri dicséretével vagy díjjal tértek haza diákjaink.
Oláh György, a verseny szellemi atyja szerint „Zselíz letörölhetetlenül felkerült a matematikai térképre.” Akik ehhez egy kicsit mind hozzájárultak:

II. NMMV – Vác – 1993:
Kurali Éva (1. B),
Vicze Mária (2. B),
Csonthó Csaba(4. B)

IV. NMMV – Paks – 1995:
Kurali Éva (3. B),
Soóky Krisztián (4. B),

VI. NMMV – Kaposvár – 1997:
Gyürki István (1. B) – dicséretben részesült,

VII. NMMV – Szabadka– 1998:
Gyürki István (2. B),

VIII. NMMV – Debrecen – 1999:
Gyürki István (3. B),

IX. NMMV – Dunaszerdahely – 2000:
Mierka Zoltán (1. B),
Bahík Zsolt (3. B),
Gyürki István (4. B) –3. díj,

X. NMMV – Nagykanizsa – 2001:
Princzkel Dániel (1. A) – dicséretben részesült,

XII. NMMV – Eger– 2003:
Princzkel Szandra (1. A),
Princzkel Tamás (2. A) – dicséretben részesült,
Princzkel Dániel (3. A) – dicséretben részesült,

XIII. NMMV – Nagydobrony – 2004:
(Princzkel Dániel (4. A) – nem utazott el a versenyre)

XIV. NMMV – Miskolc – 2005:
Cserba Csaba (sexta),
Duba Ildikó (3. A),

XV. NMMV – Zenta – 2006:
Cserba Csaba (septima),
Duchoň Gábor (septima),
Zsigmond István (septima)

Kenguru

A 2001/2002-es tanév óta iskolánk bekapcsolódik a Kenguru Nemzetközi Matematikaversenybe is. Ebben az évben még a szlovák „Klokan“ változattal próbálkoztunk, Duchoň Gábor (Tertia) sikeres megoldó lett.

2002/03-ban négy sikeres megoldónk volt: Csenger Tibor (prima) – 4. helyezés, Duba Ildikó (1. A) – 25. helyezés, Princzkel Tamás (2. A) – 4. helyezés, Princzkel Dániel (3. A) – 4. helyezés. Princzkel Tomi és Dani ezért a versenyeredményért, valamint a Felvidéki és a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen elért sikereiért, Morauszki András a Matematikai Olimpia kerületi fordulóján nyújtott teljesítményéért egyhetes részvételt nyertek a Selye Kollégium által szervezett nyári tehetséggondozó matematikatáborba.

2003/04-ben is született siker: Kuczmann Imre (prima) – 4. helyezés, Princzkel Tamás (3. A) – 6. helyezés, Morauszki András (3. A) – 4. helyezés, Princzkel Dániel (4. A) – 6. helyezés

2004/05-ben Princzkel Tamás (4. A) lett 6. helyezett.

2005/06-ban Kuczmann László (prima) 9. hely, Kuczmann Imre (tertia) 4. hely

MATBOJ

A Pozsonyban megrendezett Bratislavský náboj, a későbbiekben Matboj néven futó csapatversenyen eddig három alkalommal vettünk részt, először 2002-ben. 2003-ban már két csapattal is indultunk. Junior csapatunk a másodikos lányokból állt: Duba Ildikó, Horváth Mária, Hajpál Veronika, Princzkel Szandra, a Senior csapat tagjai pedig Morauszki András (3. A), Princzkel Tamás (3. A), Princzkel Dániel (4. A) és Haris Péter (4. B) voltak. A Senior csapatunk nagyon jól szerepelt: a pozsonyi helyszínen versenyző 34 csapat közül a 9. lett. A szervezőktől külön dicséretet is kaptunk, mivel mi voltunk a legjobbak a nem matematika tagozatos gimnáziumok között (mellesleg az egyedüli magyar részvevők). Az országos összesített listán is szép helyre kerültünk: 80 csapat közül a 18. helyet foglaltuk el!

Levelező versenyek

A matematikai levelezőversenyek (Katedra, MAKS, TIT, BKSM, KöMaL) a matematikai tehetséggondozás fontos részét képezik.
Legnagyobb múltja a KöMaL-nak van iskolánkban: 1994 óta kapcsolódunk be. Az első legsikeresebb diákunk Kurali Éva (II. B, felkészítő tanára RNDr. Kuczmann Imre) 2004-ben a legjobb nem magyarországi versenyző lett. Elismerésül dicsérő oklevelet kapott. Ugyanebben a versenyidényben iskolánk a szlovákiai magyar középiskolák között az előkelő második helyen végzett.
A 2004/2005-ös tanévben két diákunk kapcsolódott be a KöMaL C pontversenybe, mindketten díjazottak lettek. Az 1-8. osztályosok között Tóth Tímea (quarta, felkészítő tanára Kuczmann Erika) 10., Kuczmann Imre (tertia, felkészítő tanára Kuczmann Erika) pedig 8. helyezést ért el. Mindketten meghívót kaptak és ingyen vehettek részt az ankéton, melyet 2005. november 4-6. Budapesten rendeztek meg az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Természettudományi Karán.

A nyolcéves gimnázium alsó tagozatának versenyei

Felkésztő tanár: Kuczmann Erika

Matematika olimpia, a járási forduló sikeres megoldói

2003/2004
Kuczmann Imre, prima 26. hely
Tóth Tímea, secunda
2004/2005
Kuczmann Imre, secunda 8. hely
Csenger Tibor, tertia 3. hely, oklevelet kapott
Tóth Tímea, tertia 21. hely
2005/2006
Kuczmann László, prima 17. hely
Kuczmann Imre, tertia 14. hely

Pitagorasz-verseny, járási forduló

A szabadidőközpont által szervezett verseny igen kedvelt a diákok közt, mert csak a feladatok végeredményét kell beadni, s a megtakarított idő minden 4 perce 1-1 többletpontot jelent. Sikeres megoldónak a legalább 10 feladatot helyesen megoldó számít.
2003/2004
Kuczmann Imre, prima 8. hely, Urbán Ákos, prima 15. hely, Tóth Tímea, secunda 23. hely
2005/2006
Kuczmann László, prima 3. hely 17 pont, Urbán Ákos, tertia 24. hely 18 pont, Kuczmann Imre, tertia 28. hely 18 pont

Katedra matematikaverseny

A RNDr. Horváth Géza által 11 éve megálmodott országos matematikaversenyt ma már Szlovákia Oktatási Minisztériuma is rangos versenyként ismeri el. A gyerekek nagy kedvvel vesznek részt az öt levelező fordulóban, melyben szülői és tanári segítséget is igénybe vehetnek. A versenyt májusban zárt körű döntő zárja, melyre a legtöbb pontot elért 20-25 iskola 1-1 diákja kap meghívást. A versenyzőknek Károlyi Károly bátaszéki (Magyarország) matematikatanár igényes feladataival kell megbirkózniuk. A döntőbe jutott diákokat és tanáraikat érdekes program várja, mindannyian oklevelet és könyvjutalmat kapnak.

2003/2004
Levelezőverseny:
5. osztály (prima): Kuczmann Imre 3. hely, Kollár Bernadett 15. hely
6. osztály (secunda): Tóth Tímea 1. hely, Csenger Tibor 2. hely
(Mind a négyen kivívták a döntőben való részvétel jogát, de csak 1-1 főt vihettünk.)
Országos döntő, Rimaszombat:
Kuczmann Imre 4. hely (II. díj)
Tóth Tímea 4. hely (II. díj)

2004/2005
Levelezőverseny:
5. osztály (prima): Tóth Attila 4. hely, Potocky Erika 24. hely
6. osztály (secunda): Fóthy Noémi 1. hely, Kuczmann Imre, 2. hely
7. osztály (tertia): Tóth Tímea 21. hely
Országos döntő, Dunaszerdahely:
Potocky Erika 16. hely Kuczmann Imre 7. hely (II. díj) Tóth Tímea 4. hely (II. díj)

2005/2006
Levelezőverseny:
5. osztály (prima): Kuczmann László 11. hely, Zsigmond Tibor, 70. hely
6. osztály (secunda): Tóth Attila 30. hely, Potocky Erika 77. hely
7. osztály (tertia): Kuczmann Imre, 2. hely, Fóthy Noémi, 68. hely, Kollár Bernadett, 70. hely, Peczen Noémi, 84. hely
9. osztály (quarta): Tóth Tímea, 6. hely
Országos döntő, Dunaszerdahely
Kuczmann László, 1. hely (I. díj)
Tóth Attila, 16. hely
Kuczmann Imre, 7. hely (II. díj)
Tóth Tímea, 14. hely (III. díj)

Bátaszéki Matematikaverseny

A Károlyi Károly által fémjelzett Tolna megyei versenyre sem könnyű bekerülni. Az iskolai és a területi fordulóból a legjobbak juthatnak az országos döntőbe, amelyen pl. a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium diákjai az ellenfelek. A 2004/2005-es tanévben ez Kuczmann Imre secundásnak sikerült, aki 22. helyet ért el, oklevelet és könyvjutalmat kapott.

Zrínyi Ilona Matematikaverseny

Ez a verseny lényegesen eltér a hagyományos versenyektől, hiszen nagyon rövid idő alatt (egy feladatra átlagosan csak 3 perc jut) kell kiválasztani az öt válasz közül az egyetlen helyeset. Nehézsége ellenére a diákok körében igen kedvelt ez a verseny, az első verseny megrendezése (1990) óta egyre több diák nevez be, immár a Felvidékről is.
2003/2004:
5. osztály (prima): 209 versenyző volt a megyei fordulóban Kuczmann Imre – 9. hely, oklevelet kapott
A primások közül a legjobb három fő (Kuczmann Imre, Fóthy Noémi, Németh Henrich) csapatversenyben a 4. helyet érte el.
6. osztály (secunda): 165 versenyző volt a megyei fordulóban Tóth Tímea – 7. hely, oklevelet kapott A legjobb három fő (Tóth Tímea, Csenger Tibor, Csontos Gábor) csapatversenyben a 3. helyet érte el, oklevelet kaptak.
2004/2005:
6. osztály 90 versenyzője közül: Kuczmann Imre 2. helyet szerzett, egy ponttal lemaradva a kecskeméti országos döntőről, oklevelet és könyjutalmat kapott a komáromi díjkiosztó ünnepségen. 7. osztály: 73 versenyző közül Tóth Tímea a 14. lett.
2005/2006
5. osztály: Kuczmann László 12. hely 7. osztály: Kuczmann Imre 11. hely 8. osztály: Tóth Tímea 2. hely, oklevelet és könyjutalmat kapott a komáromi díjkiosztó ünnepségen.

Boronkay György Matematikai Tehetségkutatóverseny, Vác, 2003/2004

Diákjaink a felvidéki versenyzők kategóriájában indultak, mindhárman ügyesen versenyeztek, oklevelet, könyvjutalmat kaptak.
Itt Kuczmann Imre (prima) 1. helyet szerzett, Tóth Tímea (secunda) 2., Csenger Tibor (secunda) pedig 5. lett.