Tantárgyak és versenyeredmények

Tanulmányi versenyek

Ötven éves történelmünk során iskolánk diáksága nagyon sok tanulmányi versenybe kapcsolódott be. A versenyre készülés rengeteg időt, energiát, lemondást igényel a diák és felkészítő tanára részéről, hiszen a versenyfeladatok többsége túllépi a középiskolai kötelező tananyag kereteit. A verseny valódi célja viszont nemcsak a győzelem, a sikeres szereplés, hanem az, hogy a versenyző, a diák kutasson, megtanuljon önállóan dolgozni.

Mindamellett, hogy nagyon sok diákunk tett kisebb-nagyobb felfedező utat a tudományok világában, és élte át a felfedezések örömét, sikereik – akár országos szinten is – nemcsak őket, hanem a zselízi gimnáziumot is elismertté tették. Köszönjük nekik és tanáraiknak! Nagy kár, hogy megfelelő dokumentáció híján nem tudjuk ezt mindegyikőjüknek név szerint megköszönni. Mindössze egyetlen évkönyv maradt fenn, amely a tanulmányi versenyek eredményeit is feldolgozza. Ez Gubík Jenő igazgatósága alatt jelent meg, és az 1989 és 1994 közé eső tanévekre tekint vissza. Igyekeztünk pótolni a hiányzó neveket, kiegészíteni az azóta sikeres versenyzők névsorával, de 20-30 évre visszamenőleg ez már szinte lehetetlenség.

Éppen ezért csak az utóbbi 10 év versenyeredményeire összpontosítottunk, de természetesen lehetőségeinkhez mérten az idősebb generációk nagy versenyzőit is igyekeztünk felkutatni. Ezúton kérjük minden „kimaradt” versenyzőnk, diákunk bocsánatát, valamint kérjük őket, hogy minden szerénységet félretéve számoljanak be egykori sikereikről, hogy a következő emlékkönyvből már ők se hiányozzanak!