Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan

By , 2009. október 6., kedd

2009. augusztus 24-től 29-ig négy iskolatársammal egyetemben egy nemzetközi tábori foglalkozáson vettünk részt, amely a Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan elnevezést kapta. Az ifjúsági tábor Debrecen szomszédságában található, mindössze néhány kilométerre a városközponttól.  A találkozó célja az volt, hogy a különféle országokból érkező fiatalok közösen gondolkodjanak a globalizáció veszélyeiről és a nemzeti értékek megőrzésének fontosságáról.

mail.google.com2

A táborba hétfőn érkeztünk, s azonnal elfoglaltuk szálláshelyeinket. Még aznap este egy ismerkedési est keretében bemutatkoztunk egymásnak, nagy örömünkre szolgált, hogy magyarországi és erdélyi magyar testvéreink mellett lengyel nemzetiségű fiatalokkal is együtt lehettünk.

Kedden Viktor András professzor délelőtt előadást tartott a természetben előforduló kapcsolatokról, és az állatok egymás közötti kommunikációjáról. Ebéd után különböző csoportos foglalkozásokon vettünk részt, amelyek mindennapjainkról szóltak, elsősorban a háztartásban használatos vegyszerek ártalmairól, ill. a mindennapos bevásárlási szokásokról – mit érdemes, mit nem érdemes vásárolnunk.

Szerdán Debrecent ismertük meg közelebbről. Megtekintettük a nagymúltú Debreceni Református Nagytemplomot, majd egy Munkácsy-trilógiát bemutató kiállításon vettünk részt.

Csütörtökön fogyatékos gyermekek érkeztek közénk, akikkel közösen egy velük foglalkozó tanárnő tartalmas előadását hallgattuk végig figyelmesen a kábítószerek káros hatásairól. Az előadást műhelyfoglalkozás követett, ahol a fogyatékos gyermekekkel való bánásmód alapjairól beszélgettünk.mail.google.com3

Pénteken egész nap a hortobágyi pusztán voltunk, ahol a már Magyarországon is oly ritka szürkemarha-állomány egy részét csodáltuk, majd elzarándokoltunk a Hortobágy legnagyobb gémeskútjához. Ezután újabb tartalmas előadássorozatot hallhattunk a biogazdálkodás módszereiről, előnyeiről, jövőjéről.

Szombaton hazautaztunk.

Sok új tapasztalattal érkeztünk haza, amelyeknek bizonyára jó hasznát vesszük majd az életben. Azt hiszem, e tartalmas hét után néhány dolog tekintetében más szemmel nézzük a világot, s nagyon büszkék vagyunk nemzeti kincseinkre, értékeinkre.

Buzás Rebeka